Ulkoruukut – mikä on tärkeää ulkoruukkuja valitessa?

Sisäänkäyntien eteen sijoitetuilla ruukkuistutuksilla on tärkeä tehtävä. Istutukset kiinnittävät katseet jo kaukaa ja lähestyvä ohikulkija huomaa sisäänkäynnin. Mitä vilkkaampi kävelykatu liikkeineen sitä enemmän ohikulkijoiden huomiosta kilpaillaan. Miksi et siis soisi ajatusta sille, miten asiakas houkutellaan sisälle liikkeeseen.

Ulkoruukun koko

Kun valitset ruukkua ulos, katso tilaa ja arvioi mittasuhteita kauempaa. Kauniskin ruukku näyttää kookasta rakennusta vasten vaatimattomalta, jos se on liian pieni. Ruukkua ulos valittaessa pätee useimmiten sanonta ”mitä isompi, sitä parempi”.

Kasvien hoito on huomattavasti helpompaa (ja myös halvempaa) silloin kun multatila on reilu. Monivuotiset kasvit ja ulkoruukuissa usein käytettävät havut talvehtivat varmemmin ja kasteluvälit voivat olla pidempiä. Suuriin ruukkuihin voidaan asentaa erillisiä altakastelusäiliöitä kasvien hoitoa helpottamaan.

Jos ruukkua käytetään ajoesteenä, on syytä käyttää värikästä ja riittävän kookasta ruukkua, jotta istutus havaitaan helposti.

Ulkoruukkujen värit – hyödynnä kontrasteja

Ulkoruukkujen valikoimassa värimaailma on pääsääntöisesti hillitympi kuin sisällä käytettävien ruukkujen. Materiaaleissa käytetään paljon kiveä ja hiekkaa ja sen myötä myös sävyissä on paljon hiekan, kiven ja betonin sävyjä. Mieti kuitenkin, ettei ruukku häviä ympäristöön. Upeat ruosteen ja ruskean sävyt tai musta voivat erottua asfaltilta harmaata paremmin.

Myös ulkoruukkuja on saatavana kaikissa RAL-värikartan väreissä. Miksi siis tyytyä tavanomaiseen? Jos tarvitset apua erikoisempien ruukkujen tai mittojen mukaan valmistettujen ruukkujen hankinnassa, on vihersisustaja oikea taho ottaa yhteyttä.

Ruukkujen liikuteltavuus

Jos ruukut ovat käytössä vain kesäkaudella ja niitä liikutellaan varastoon talveksi, kannattaa jo hankintavaiheessa harkita ruukkuja, joita voidaan siirtää pumppukärryillä tai trukilla. Vihersisustus Hetki palvelee, jos tarvitset tilaa ruukkujen varastoimiseen talvikaudella. Kausikasvisopimukseen voidaan liittää ruukkujen varastointi.

Mihin kaikkeen ulkoruukkuistutuksia voidaan käyttää?

On selvää, että ruukkuistutuksilla luodaan viihtyisiä ympäristöjä terasseille, sisäänkäynteihin ja puutarhoihin, mutta oletko ajatellut, että ruukkuistutuksia voidaan käyttää myös:

  • sisäänkäyntien korostamiseen ja asiakasvirran ohjaamiseen
  • katseen ohjaamiseen näyteikkunoihin
  • katseen ohjaamiseen pois epäkohdista
  • terassien anniskelualueiden rajaamiseen
  • ajoesteinä betoniporsaiden tapaan
  • yrityksen imagon luomiseen

Ulkoruukkujen hoito

Kun ympäristöön ja rakennukseen sopivat ruukut on löytyneet, on aika miettiä, tarvitseeko ruukku reiät pohjaan ja miten ruukku salaojitetaan tai pienennetäänkö istutustilaa. Tekniset asiat kannattaa jättää ammattilaisen ratkaistavaksi, sillä näillä on paljon vaikutusta ruukun pitkäikäisyyteen, hoidon helppouteen ja kasvien viihtymiseen.

Kiviruukkujen pinta pyyhitään käsittelyaineella kevätkukkien istutuksen aikaan. Näin pinta hylkii likaa ja ruukku säilyttää kauneutensa.

Maalatut muoviset ulkoruukut eivät ole kaikki tarkoitettu ympärivuotiseen ulkokäyttöön Suomen oloissa. Veden jäätyminen ruukussa aiheuttaa helposti muutoksia ruukun pinnassakin ja maalaus lohkeilee. Kerro siis aina ruukkuja ostaessasi, jos haluat niiden olevan ympäri vuoden käytössä.

Vihersisustus Hetki tuo maahan upeita ulkoruukkuja, jotka ovat vieläpä käytännöllisiä ja kestäviä ulkokäytössä. Ota yhteyttä, jos tarvitset apua ulkoruukun valinnassa! Autamme sekä valinnassa että istutuksien toteutuksissa.

Lue lisää ruukkujen valinnasta >

-Tiina

 

Kuvat: Clarius & Nieuwkoop Europe B.V