Viherkasvien kastelu – onnistuneen viherkasvien hoidon tärkein työvaihe

Vihersisustaja kuulee usein työssään lauseet ”Eikö riitä, että käytte kerran vuodessa tekemässä vaikeammat toimenpiteet; leikkaukset, mullanvaihdot, tukemiset, lannoittamisen ja muut ammattilaisen tehtäväksi helpommin miellettävät asiat? Voimme kastella kasvit itse.”

Moni voi kokea yllättävänä, kun vihersisustaja kertoo viherkasvien kastelun olevan viherkasvien hoidon tärkein ja myös vaativin tehtävä. Viherkasveja hoitavan huoltopuutarhurin ammattitaito perustuu kokemuksen ja opiskelun kautta saatuun tietotaitoon. Vihreää peukaloa ei kukaan saa syntyessään.

Viherkasvien hoitaja osaa arvioida olosuhteiden vaikutukset ja vuodenaikojen muutokset vedenkulutukseen kullakin kasviyksilöllä, ei vain kasvilajilla. Ammattilainen seuraa kasvien vedenkulutusta kirjaamalla muutokset ylös, jotta notkahduksia kasvien kunnossa ei pääse tapahtumaan. Viherkasvien veden tarve muuttuu olosuhteissa tapahtuvien muutosten seurauksena useitakin kertoja vuoden aikana. Kevään ensimmäiset voimakkaat auringonpaisteet tai kasvin paikan vaihtuminen, voivat muuttaa vedenkulutusta paljonkin samoin kuin ilman kuivuminen lämmityskauden alkaessa, vaikka valonmäärä vähenisikin.

Ruukun pinnan katteet vaikuttavat veden haihtumiseen mullan pinnalta. Viherkasvihoitaja arvioi haihtumisen vaikutuksen lisäksi myös ruukun koon ja muodon sekä istutustavan vaikutuksen veden kulutukseen tavoitteenaan kasvualustan kuivuminen kastelujen välillä. Mullan kevyt kuivahtaminen edesauttaa useimmilla kasveilla juuriston hyvinvointia. Viherkasvihuoltaja pystyy tarkistamaan kosteusmittarilta kasvualustan märkyyden pintaa ruukun alaosista.

Jos investoit vihersisustukseesi reilummin, kannattaa ehdottomasti jättää viherkasvien hoito puutarhurin tehtäväksi. Oikein kasteltujen kasvien juuristo säilyy elinvoimaisena ja mullan rakenne ei kärsi. Koko kasvin olemus on terve ja hyvinvoiva, ja kasvit pystyvät vastustamaan tauteja ja tuholaisia.

Säännöllisesti yrityksessä vieraileva viherkasvien hoitaja pystyy jaksottamaan muut hoitotoimenpiteet kasvien tarpeiden mukaan ympäri vuoden tehtäväksi. Jatkuvan hoitosopimuksen palkintona ovat viherkasvit, jotka ovat pölyttömiä ja voivat hyvin ympäri vuoden, eivät vain keväisen kunnostuksen jälkeen.

Jos kuitenkin päädyt huoltamaan viherkasvisi itse, jaan ammattitaitoni mielelläni. Poimi kasteluvinkit ja opettele tarkkailemaan kasvejasi uudella tavalla. Kasvit kertovat veden tarpeestaan monin eri tavoin. Ehkä tärkein neuvo on, että vältä liikakastelua. Älä siis kastele koskaan kasveja varmuuden vuoksi, jos multa on märkää.

Puutarhurin kasteluvinkkejä:

  • Kastele aina niin, että koko mullan pinta kastuu – älä niin, että kaadat veden yhteen kohtaan ja toinen puoli ruukusta jää kuivaksi. Esimerkiksi pensaspalmuille tämä voi olla kohtalokasta.
  • Jos mullan pinta on kuiva ja kasvi näyttää hyvinvoivalta, ei syytä huoleen ole. Juuristo on syvällä. Mullan pinta kuivuu nopeasti, mutta juuriston alueella voi vielä olla runsaasti kosteutta.
  • Jos epäilet, että et osaa arvioida kastelutarvetta oikein, kosteusmittari voi olla oiva opettaja.
  • Jos käytät altakasteluruukkuja, aloita kastelu kuitenkin päältä kastelemalla. Yleensä siihen, että juuristo on kasvanut altakastelusäiliön läheisyyteen ja saa vettä säiliöstä, menee aikaa 1-2 kuukautta.
  • Opettele tunnistamaan muutokset lehdistössä. Nestejännityksen heikentyessä kasvit reagoivat eri tavalla. Traakkipuilla rungon pinta rypistyy hieman, kun taas viikunoilla lehdet kellastuvat.  Viirivehka ei paljoa varoita, vaan lehdet ovat veden puutteen vuoksi nopeasti maata myöten.
  • Muista, että liian märkyyden oireet näyttävät kasveissa samalta kuin kuivuudesta kärsivän kasvin oireet. Veden puute vaivaa molempia. Liian märästä mullasta on happitila vähissä ja kasvin veden saanti heikkenee sen vuoksi.

Viherkasvien hoitaminen on kivaa ja kastelun niksit voi oppia, jos aihe kiinnostaa. Ehkä on kuitenkin parasta, että työpaikoilla niiden hyvinvoinnista huolehtivat ammattilaiset ja henkilökunta voi keskittyä nauttimaan kasvien kauneudesta.

Mikäli kasvien hoito askarruttaa, Vihersisustus Hetki tulee apuun mielellään ›

-Tiina