HELPPOHOITOINEN JUKKAPALMU VIIHTYY VALOSSA

Jukkapalmu, Yucca elephantipes on helppohoitoinen viherkasvi, jota taudit ja tuholaisetkaan eivät juuri vaivaa. Näillä vinkeillä saat jukkapalmun menestymään ja kestämään pitkään:

Kasvuolosuhteet

Kasvien hyvinvoinnin kannalta kaikkein tärkeintä ovat oikeat kasvuolosuhteet. Valitse jukkapalmulle mahdollisimman valoisa paikka, niin kasvin lehdet pysyvät tanakoina ja kauniin vihreinä. Voit sijoittaa jukkapalmun myös varjoisampaan paikkaa, mutta vähässä valossa lehtien väri haalistuu eikä kasvu ole yhtä tukevaa.

Jukkapalmun kastelu ja lannoitus

Jukkapalmun kastelu on helppoa silloin kun kasvupaikka on valoisa. Kastele kerralla reilusti, mutta anna mullan kuivahtaa kunnolla kasteluiden välillä. Reilu kastelu tarkoittaa sitä, että kastelun jälkeen multa on kastunut pintamultaa syvemmältä, mutta ennen seuraavaa kastelukertaa kasvi on käyttänyt kasteluveden. Mullan pinnan kuivuminen ei kerro kastelutarpeesta, joten rohkeasti sormet multaan kastelutarvetta arvioidessa.

Kaikkein kestävimmilläkin viherkasvilla on heikko kohtansa. Jukkapalmulla heikko kohta liittyy juuri kasteluun. Liikakastelua laji ei siedä. Jos jukkapalmu voi huonosti, syyksi paljastuu useimmiten liikakastelusta seurannut juuriston mätäneminen. Kylmä kasteluvesi tai kylmä veto mullan tasolla voi koitua jukkapalmun kohtaloksi.

Lannoita jukkapalmuja aikaisesta keväästä myöhään syksyyn yleislannoitteella lannoitepakkauksen ohjeen mukaan. Talviaikana jukka hyötyy merileväuutteesta, josta kasvi saa mm hivenravinteita.

Jukkapalmun leikkaus

Jukkapalmun voidessa hyvin, kasvukin on nopeaa ja viherkasvia voi olla tarvetta pienentää leikkaamalla. Kasvin runko on puumainen, joten liian pitkiksi kasvaneet versot kannattaa leikata puutarhassakin käytettävillä oksasahalla tai oksasaksilla. Jotta leikkauspinnasta tulee siisti, kannattaa leikkuupinta veistää terävällä veitsellä tasaiseksi. Paras aika suuremmille leikkauksille on kevät, jolloin uusia silmuja puhkeaa leikkuupinnan alapuolelle muodostaen uuden latvuksen.

Jukkapalmun alimpien lehtien kellastuminen kuuluu toisinaan normaaliin kasvuun. Älä siis huolestu yksittäisistä keltaisista lehdistä. Kellastuneet lehdet poistetaan rungonmyötäisesti kokonaan, niin, että runkoon ei jää kuivuvia lehden tyviä.

Yhdestä jukkapalmusta monta uutta

Jukkapalmua voi lisätä juurruttamalla leikattujen versojen latvat mullassa. Vedessä niitä ei tarvitse juurruttaa vaan ne voi työntää suoraan kosteaan multaan. Myös rungosta lähtevät sivuversot ja varren palat juurtuvat mullassa. Kasviharrastaja voi edistää juurtumista merileväpohjaisella juurrutushormonilla.

Tarvitsetko apua kasvien hoidossa tai vihersisustushankinnoissa? Älä epäröi ottaa yhteyttä. Vihersisustaja on apunasi kaikissa kasveihin liittyvissä kysymyksissä. Lue lisää vihersisustamisesta tästä.

-Tiina