PEIKONLEHDEN HOITO-OHJE
Meksikon trooppisista metsistä alkujaan kotoisin oleva peikonlehti, Monstera deliciosa, on tunnetuimpia ja suosituimpia vihersisustuskasveja Suomessa. Hyvissä olosuhteissa tämä kestosuosikki kasvaa vuosikymmeniä tehden upeita kookkaita lehtiä, joista leveimmät voivat olla halkaisijaltaan yli puolen metrin levyisiä. Leikkovihreänäkin peikonlehti on kaunis ja sen upeita lehtiä kannattaakin käyttää somistuksessa tai kimpuissa.
Kokosimme alle vinkit, joiden avulla saat peikonlehden kasvamaan ja kukoistamaan.
Peikonlehti viihtyy hajavalossa
Peikonlehti viihtyy runsaassa hajavalossa tai puolivarjossa. Suorasta paahteesta kasvi kärsii ja saattaa saada laikkuja lehtiin. Liika paahde myös kellastaa lehtiä ja altistaa tuholaisille. Liian pimeässä peikonlehden lehdet jäävät pieniksi eivätkä liuskoitu kasville tyypillisellä tavalla. Kasvi viihtyy hyvin normaalia huonelämpötilaa viileämmässä, mutta ei kuitenkaan siedä vetoa.
Kastelu ja lannoitus
Peikonlehteä kastellaan miedolla lannoiteliuoksella koko kasvukauden ajan. Kasvi pitää tasaisesta kosteudesta ja hyötyy myös lehtien sumuttamisesta, onhan se kotoisin tropiikista, jossa sen pitkät köynnöstävät versot kasvavat suurten puiden pinnoilla.
Peikonlehden leikkaus
Peikonlehti on hankala tuettava, mikäli se saa vuosikaudet kasvaa vapaasti ilman leikkausta. Kasvi pyrkii kääntämään ja kasvattamaan lehtiään valoa kohden, joten tasapainoinen ja kaunis kasvu vaatii jatkuvaa kääntämistä ja tarvittaessa painavien versojen leikkaamista tai tukemista. Kookkaat lattiakasvit kannattaa istuttaa pyörälliseen ruukkuun kääntämisen helpottamiseksi.
Peikonlehti kasvattaa ilmajuuria, jotka voidaan joko ohjata multaan tai leikata pois kasvin siitä kärsimättä. Multaan ohjattuna ilmajuuret kuljettavat vettä ja ravinteita sekä tukevat kasvia.
Ruukku ja mullanvaihto
Peikonlehti koostuu usein useista versoista, eikä sen juuristo ole luonnostaan kovin vahva. Turhaa ruukun- tai mullanvaihtoa onkin sen vuoksi syytä välttää, mutta vuosittaisesta pintamullan vaihdosta kasvi hyötyy.
Peikonlehden monistaminen
Peikonlehden leikkaamisen yhteydessä talteen otetut pistokkaat juurtuvat helposti muutamassa viikossa, joko vedessä tai suoraan multaan laitettuna. Pistokasta ottaessa tulee varmistaa, että mukana on lehden lisäksi uusi lehtiaihe sekä pala vartta, josta juuret voivat kehittyä. Pelkkään lehteen ei kehity juuria.
Tutustu seuraavaksi myös jukkapalmun hoito-oppaaseen. Sen löydät täältä.
Facebook-sivuamme ja Instagramia seuraamalla saat päivitykset uusista kasvienhoitovinkeistä ja kuulumisistamme ensimmäisten joukossa. Tervetuloa mukaan kasveja rakastavaan yhteisöömme!