Biologinen torjunta viherkasveilla

Hyvästä hoidosta ja oikeista kasvivalinnoista huolimatta viherkasvien ystävä törmää toisinaan tilanteeseen, jossa kasvien kunto heikkenee tuholaisten otettua vallan. Luonnossa tasapaino pysyy yllä, koska kasvintuhoojien luontaiset pedot pitävät tuholaisten kannan kurissa. Sisätilassa näitä hyödyllisiä hyönteisiä ei ole – ellei niitä sinne puutarhurin toimesta tuoda. Biologinen torjunta viherkasveilla tarkoittaa sisäkasville haitallisen tuholaisen kukistamista sen luontaisen vihollisen avulla. Viherkasvien hoito voi olla todella mielenkiintoista, eikö?

Miksi viherkasvihuoltaja ei huoltaisi kasveja luonnollisin menetelmin?

Vihersisustamisessa keskeiseksi arvoksi on noussut luonnon tuominen lähelle ihmisen arkea ja työympäristöä. Miksi emme siis hoitaisi kasveja luonnollisin menetelmin? Kaikille huonekasveissa yleisimmin havaittaville tuholaisille on olemassa biologinen torjuntavaihtoehto ja torjuntaeliöitä saa myös harrastajakokoisissa pakkauksissa. Tästä hyötyy myös ammatikseen viherkasveja huoltava puutarhuri. Torjuntaeliöiden levittäminen on siistiä, helppoa, nopeaa, turvallista ja mikä parasta, levittämisen jälkeen hyötyeliöt tekevät työtä etsien saaliinsa myös lehtihangoista ja muista sellaisista kohdista, joihin torjunta-aineen kohdistaminen on vaikeaa.

alt=""
Biologista torjuntaa viljelmällä. Kuva Koppert b.v.

Leppäpirkot ja isosukkulat hortonomin apuna

Amerikanleppäpirkosta, Cryptolaemus montrouzieri, on tullut suosikkiapulaiseni. Sen herkkua ovat villa- ja kilpikirvat.  Sekä aikuinen amerikanleppäpirkko että sen toukat ovat tehokkaita tuholaisten hävittäjiä. Amerikanleppäpirkot toimivat teoriatiedon mukaan tehokkaimmin lämpimässä ja kosteassa, mutta kokemuksemme mukaan normaali huonelämpö riittää hyvin. Lyhyt päiväkään ei näyttäisi vähentävän tämän lajin ruokahalua toimisto-olosuhteissa. Yksi leppäpirkko voi syödä jopa 300 villakirvaa.

Harsosääski on monelle tuttu pieni hyönteinen, jonka lisääntymiselle huonekasvin kostea multa suo otolliset olosuhteet. Tästä ”kukkakärpäsestä” pääsee usein eroon pelkällä mekaanisellakin torjunnalla eli sijoittamalla liima-ansoja viherkasvien mullan pinnan tuntumaan, vaihtamalla pintamullan sekä mahdollisuuksien mukaan antamalla mullan kuivaa. Jos nämä konstit eivät auta, torjunta-aineisiin ei kuitenkaan tarvitse turvautua vaan on aika tilata biologiset apurit. Pienet silmin havaitsemattomat sukkulamadot liuotetaan veteen ja annostellaan multaan sekä altakastelusäiliöön kastelukannun avulla. Torjunta on erittäin helppoa. Multaan päästyään sukkulamadot etsiytyvät harsosääsken toukkien luo ja tartuttavat niihin bakteerin, minkä ansiosta kukkakärpäspopulaatio vähitellen kuolee. Samalla tavoin kasteluna torjutaan myös uurrekorvakärsäkkäitä, jotka onneksi ovat sisäkasveilla suhteellisen harvinaisia.

Biologinen torjunta on myös arvokysymys

Vaikka biologisen torjunnan käyttäminen vaatii paljon asiaan paneutumista ja lukuisia kokeiluja, on sen käyttö palkitsevaa. Asiakkaiden suhtautuminen on ollut uteliaan innostunutta. Olemme yhdessä tutkineet, kun amerikanleppäpirkon toukka käy ahnaasti villakirvan kimppuun ja keskustelleet siitä mitä tapahtuu hyötyeliöille, kun viimeinenkin tuholainen on syöty. Kiinnostuneita kysymyksiä on riittänyt, mikä on ollut ilahduttavaa. Vaikka kasvituholaisten ilmaantuminen ei koskaan ole toivottavaa, on biologinen torjunta otettu aina hyvillä mielin vastaan. Hyötyeliöiden käyttö on useimmille asiakkaillemme myös arvo- ja imagoasia. Kemikaalien käytöstä innostuu onneksi enää hyvin harva. Meille yrityksenä biologinen torjunta tarjoaa myös mahdollisuuden turvallisempaan työskentelyyn.

alt=""
Kuva Fred Paulussen

Kokemuksemme biologisen torjunnan käytöstä ammattimaisessa viherkasvien hoidossa ovat olleet niin rohkaisevia, että emme usko paluuta vanhaan enää olevan. Jotta tieto biologisen torjunnan mahdollisuuksista vihersisustusammattilaisten ja viherkasviharrastajien keskuudessa lisääntyisi, jaamme mielellämme kokemuksiamme. Jos haluat käytännöntietoja jonkun tietyn tuholaisen biologisesta torjunnasta tai haluat jakaa omaa tietoasi, ole meihin rohkeasti yhteydessä. Kootaan ja jaetaan yhdessä tietoa käytännössä tehokkaiksi havaituista ympäristöystävällistä menetelmistä viherkasvien ystävien opiksi ja iloksi.

Kirjoittelen tästä mielenkiintoisesta aiheesta varmasti jatkossa enemmänkin. Muista seurata meitä myös Vihersisustus Hetken Facebook ja Instagram -sivuilla.

 

– Tiina Vihersisustus Hetken ”mullantuoksuinen” yrittäjä