Vihersisustustrendit 2023

Vihersisustus Hetken tiimi vieraili tammikuun lopulla Saksassa maailman suurimpiin puutarha-alan messuihin lukeutuvilla puutarhamessuilla katsastamassa vihersisustustrendit 2023. Tuomisina reissulta saatiin innostunut tiimi, jolla vahvistui näkemys siitä mihin suuntaan vihersisustus ja vihersisustustrendit ovat euroopassa menossa.

Vihersisustus Hetki

Runsas värien käyttö vai hillityt luonnolliset sävyt? Kaksi vallalla olevaa vihersisustustrendiä

Jo vuosia sitten vallalle tullut suuntaus käyttää ruukkuja, joiden sävyt ja materiaalit ovat hillittyjä ja luonnollisia ei ole hävinnyt mihinkään. Ruukkuvalikoima luonnollisen sävyisissä ruukuissa on laajentunut entisestään, mikä ilahdutti. Meillä kivi-, terracotta- ja luonnonmateriaalipintaisten ruukkujen kysyntä on ollut suurta viimeisten kolmen vuoden aikana ja uskomme saman jatkuvan tulevina vuosina. Ihmisten tahto ympäröidä itsensä vihreällä ja luontoon kytkeytyvillä sävyillä on valtaosalla meistä voimakas.

Luonnollisuuden rinnalle uutena suuntauksena messuilla nähdyn perusteella voisi nostaa aikaisempaa runsaamman kasvien ja värien yhdistelemisen. Kesäkukkauutuuksia esiteltiin väriä pursuavissa ruukuissa ja sommittelussa nähtiin värien ilotulitusta. Myös näkemämme viherkasvi-istutukset olivat runsaita ja eri kasvilajeja ja -lajikkeita yhdisteltiin rohkeasti. Meillä sekaistutukset yleistyivät jo viime vuonna ja olikin hauska huomata, että olimme aikaa edellä. Vihersisustustrendit 2023 vuonna ovat visuaalisesti upeita. Yhdistelemällä erilaisia lehtimuotoja ja värejä istutuksista saadaan mielenkiintoisia ja vehreämpiä, mutta samalla on todettava, että kerrokselliset viherkasvi-istutukset vaativat enemmän osaamista viherkasvihuollolta. Myös viherkasvien valitseminen on hyvä jättää ammattilaiselle, jotta istutukset eivät jää vain hetken kaunistukseksi. Dramaattisen värisiä

Vihersisustustrendit

Vihersisustaminen taideruukuilla

Jotain täysin uuttakin messuilta löytyi. Kuviolliset suuret ruukut, joiden pintaa koristivat taiteilijan suunnittelemat värikkäät kuosit. Näistä ruukuista ei väriä eikä luonnetta puutu. Mielenkiintoista nähdä löytyykö skandinaaviseen sisustamiseen tottuneesta Suomesta kysyntää kuviollisille ruukuille. Me kyllä innostuttiin, ja näkisimmekin kyseisiä ruukkuja mieluusti vihersisustuksissa.

Taideruukku

Mitkä viherkasvit ovat nyt suosittuja?

Trendikkäimmät viherkasvit ovat nyt tummia, jopa dramaattisen värisiä tai muotoisia. ”Statement plant”  termi, joka ei suomen kielelle kovin hyvin taivu, on kohta jokaisen viherkasveilla sisustavan hyvä tuntea. Sillä tarkoitetaan kasvia, joka erottuu ympäristön muista kasveista tai sisustuksesta vangiten katseen. Itse ruukulla ja kasvilla voi olla hyvinkin erilaisia merkityksiä.

Suurilehtiset kookkaat viherkasvit pitävät pintansa edelleen. Strelitzia, peikonlehdet ja suurilehtiset viikunat ovat hyviä esimerkkejä sekä suosituista katseenvangitsijakasveista että ”Big Bold Foliage Plant” trendin mukaisista kasveista.

Vihersisustustrendit 2023

Inspiroivan messukäynnin jälkeen, olemme valmiit kevätsesonkiin. Löydetään yhdessä sekä uusimpien tuulien mukaiset viherkasvit että perinteiset kestosuosikit asiakkaillemme niin, että viherkasvit pärjäävät vallitsevissa olosuhteissa ja ovat pitkäaikainen ilo. Jos tarvitset apuamme, löydät Vihersisustus Hetken tiimin täältä. Olisi ilo auttaa!

Valoisaa kevättä ja tulevan kasvun odotusta kaikille vihersisustamisen ystäville!

-Tiina, Heini & Elina