Vähän valon viherkasveja

Vähässä valossa viihtyviä viherkasveja

Harvalla on hallussaan tilat, jotka kylpevät kauttaaltaan luonnonvalossa. Kun kasveilla halutaan sisustaa, ei kaikille halutuille viherkasveille riitä paikkaa ikkunan läheisyydessä. Kasveja tarvitaan tilan toiminnot ja sisustussuunnitelma huomioiden myös kohdissa, joissa valon määrä ei ole kasvien kasvulle optimaalinen. Osan kasveista on tyydyttävä vähäiseen luonnonvaloon tai jopa pelkkään keinovaloon. Onneksi löytyy vähässä valossa viihtyviä viherkasveja, jotka eivät ainoastaan tyydy osaansa, vaan myös kasvaa kukoistavat hyödyntäen keinovaloa tehokkaasti. Vaikka vähässä valossa viihtyviä viherkasveja ei ole suurta joukkoa, erityyppisiä vähän valon kasveja löytyy kuitenkin monenlaisiin sisustustarpeisiin.

Mitkä viherkasvit viihtyvät, jos luonnonvaloa ei ole lähellä? Vähässä valossa viihtyvia viherkasveja ovat esimerkiksi palmuvehka, anopinkieli sekä monet köynnökset.

Palmuvehka, Zamioculcas zamiifolia, viihtyy mainiosti vähässä valossa, joskin sen voi yhtä hyvin sijoittaa valoisaan paikkaan. Huomioi, että vähässä valossa kasvi kuluttaa huomattavan vähän vettä. Palmuvehkaa ei tule kastella liikaa, vaan sen voi huoletta unohtaa jopa viikoiksi. Liikakastelu venyttää versoja liikaa ja kasvin kauneus kärsii. Tämä helppohoitoinen ja vaatimaton viherkasvi säilyy kauniina, kun sitä kastellaan juuri ja juuri tarpeeksi. Näin estetään versojen venyminen, ja kasvi säilyttää kauniin muotonsa pidempään. Tässä siis kasvi sinulle, joka hoidat kasveja silloin kun satut muistamaan!

Vähässä valossa viihtyviä viherkasveja
Palmuvehka kuuluu joukkoon ”vähässä valossa viihtyviä viherkasveja”.

AnopinkieletSansevieriat, tyytyvät vähään valoon. Anopinkielen kasvu ei luonnonvalottomassa tilassa päätä huimaa, mutta vihersisustamisen kyseessä ollessa, on usein jopa toivottavaa, että kasvi säilyttää muotonsa pitkään. Sansevieria- suvusta löytyy paljon mielenkiintoisia lajeja ja lajikkeita, joilla on eriväriset ja -muotoiset lehdet. Kaikkia anopinkieliä yhdistää pystykasvuisuus ja veistoksellisuus. Anopinkieli on vihersisustajan luottokasvi, jolla saadaan pimeinkin kulma rakennuksessa vihreäksi. Jos perinteinen vihreälehtinen Sansevieria zeylanica tai tuttu keltareuna-anopinkieli, Sansevieria trifasciata ”Laurentii” on jo koettu, kokeile erikoisempia lajikkeita, kuten ”Kirkii”, ”Moonshine” tai ”Desertii”.  Yhdistämällä jäykkiä ja veistoksellisia kasveja runsaiden lehtimuotojen kanssa, saadaan aikaan mielenkiintoisia kasviyhdistelmiä.

Malakanlaikkuvehka, Aglaonema commutatum var. robustum, edustaa lehteviä, ruohomaisia viherkasveja, jotka sopeutuvat tilaan kuin tilaan. Valontarve on vähäinen ja laikkuvehkat hyödyntävätkin keinovaloakin hyvin kasvaakseen. Malakanlaikkuvehkoja on lukuisia eri lajikkeita, joiden lehtien väritys, koko ja kuviointi vaihtelee. Laikkuvehkoista löytyy myös värikkäämpiä punertavia lajikkeita, joiden valontarve on suurempi.

Vähässä valossa viihtyviä viherkasveja
Näillä kasveilla ei ole luonnonvaloa lähellä. Malakanlaikkuvehkalle, Aglaonema ”Cutlass” ja Anopinkielelle, Sansevieria ”Desertii” riittää keinovalo. Kasvit ovat sopeutuneet ja tulevat toimeen vähässä valossa.

Monet köynnökset ovat sopeutuneet elämään puiden rungoilla varjoisissa olosuhteissa. Hopeaköynnös, Scindapsus pictus, pärjää toimisto-olosuhteissa ilman luonnonvaloa samoin kuin kultaköynnös Epipremnum aureum ja herttaköynnös Philodendron scandens. Amppelikasvikasvit ovat muodikkaita juuri nyt, ja nämä vähässä valossa viihtyvät köynnökset ovatkin hyvä ja kestävä valinta niin amppeleihin kuin lattia- ja hyllyruukkuihin.

Vähän valon viherkasvi
Hopeaköynnös, Scindapsus pictus ”Trebie”

Kauniisti kaareutuva ja lehtevä tuonenkielo, Aspidistra elatior on vanhanajan huonekasvi, joka vaatii hyvin vähän valoa. Kasvi kukoistaa kunhan olosuhteet eivät ole liian lämpimät tai vetoisat. Myös monet Calatheat, kuten silkkimaija Calathea orbifolia, täplämaija Calathea makoyana ja aaltomaija Calathea rufibarba sopeutuvat hyvin  vähävaloisiin olosuhteisiin.

Myös silkkimaija, Calathea orbifolia ja tuonenkielo, Aspidistra elatior viihtyvät vähässä valossa.

Lisäilemme säännöllisesti vihersisustuskuvia Instagramiin. Tunnelmia vihersisustuskentältä voit seurata myös Facebookissa. Tervetuloa mukaan viherkasvimaailmaan! Vihersisustamisesta voit lukea lisää täältä.

Älä epäröi ottaa meihin yhteyttä aina kun tarvitset apua viherkasvioissa. Vihersisustaja on apunasi kasvien valinnassa, hoidossa ja vihersisustuksen suunnittelussa. Autamme mielellämme!

-Tiina