Messuterveisiä – vihersisustaminen kasvattaa suosiotaan edelleen

Keväinen messumatka Hollantiin oli jälleen juuri niin innostava kuin toivoinkin sen olevan. FloraHolland Seasonal Trade Fair kokoaa vuosittain yhteen viherkasvien ja kukkivien kasvien viljelijät esittelemään viherkasvit sekä tulevan kauden uutuudet ja trendit alan ammattilaisille.

Messujen parasta antia oli viljeliijoiden edustajien kanssa käydyt hyvät keskustelut. Hollantilaisilla viljelijöillä oli vankka näkemys siitä, että vihersisustamisen suosio ei ole vielä lähelläkään huippuaan. Vihersisustajana jaan mielelläni näkemyksen.

Tänä vuonna yksi tärkeimpiä tarkoituksia matkallani oli katsastaa ekologisesti viljeltyjen kasvien saatavuuden tilanne. ”Ekokasvit” tarkoittavat käytännössä sitä, että niiden viljelyssä käytettävä energia on tuotettu ympäristöystävällisesti, kasteluvesi kierrätetään sekä pakkausmateriaalit ja viljelymateriaalit ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. ”Ekokasvit” torjutaan tarvittaessa biologisesti.

Vielä näyttää siltä, että ekologisesti viljelyjä viherkasveja ei ole tarpeeksi markkinoilla, jotta vihersisustaminen onnistuisi pelkästään niillä. Kysynnän lisääntyessä vaaditaan viljelmiltä varmasti yhä enemmän ponnistuksia ympäristön eteen, hyvä niin. Jatketaan siis vilkasta keskustelua viljelijöiden kanssa. Aion varmasti olla ensimmäisten vihersisustajien joukossa, joka vaihtaa valikoiman ekokasveihin heti kun se on mahdollista. Ilahduin kuitenkin siitä muovisten viljelyruukkujen tilalle näytti tulleen jo vaihtoehtoisia.

Tunnetko jo nämä kasvit?

Vihersisustuskasveihin valikoituu hyviä ja kestäviä uusia kasvilajeja tai lajikkeita varsin vähän, minkä vuoksi hihkun innosta kun kestäviä ja käyttökelpoisia uusia kasveja tulee markkinoille. Tässä muutama vihersisustajan vinkki:

Kestävien ja helppohoitoisten viherkasvien joukkoon löytyi myös Murdannia ”Bright Star”. Tällä harmaanvihreälehtisellä uutuudella on ryhdikäs ja kaunis kasvutapa. Tuskin maltan odottaa kohdetta, jossa pääsen käyttämään tätä hyllyistutuksissa tai viherseinissä – lehtien sävy on kertakaikkiaan upea.

Murdannia Bright Star

Luonnonmateriaalit ja sävyt

Luonnollisuus ja ekologisuus ovat olleet pinnalla jo pitkään ja messuilla nähdyn perusteella trendi ei ole euroopan vihersisustusmarkkinoilla mihinkään häviämässä. Toki värejä käytetään rohkeasti ruukuissa edelleenkin, mutta hiekan-, betonin- ja savensävyisten ruukkujen jatkuva kysyntä kertoo ihmisen halusta tuoda luonnollisia elementtejä ympärilleen.

Kasveja voi yhdistella rohkeasti kalusteisiin. Tästä hauska esimerkki messuosastolta, jossa vanhan puisen lipaston laatikkoon oli aseteltu viherkasveja. Vinkki: Vetolaatikon voisi hyvin vuorata allasmuovilla ja istuttaa viherkasvit laatikkoon pidemmäksikin aikaa.

Vihersisustus Hetkelle voi lähettää sähköpostia tai soittaa, jos vihersisustamisen uusimmat tuulet kiinnostavat enemmän tai tarvitset mitä tahansa apua viherkasviasioissa.

Pysy kuulolla –  tarkoituksenani on kirjoitella tänne vihersisustamisen kuulumisia maailmalta jatkossakin!

-Tiina