Hyasinttiko kevätkukka? Ehdottomasti!

Hyasintti mielletään yleensä joulukukaksi. Sen huumaava tuoksu liitetään joulun tunnelmaan, eikä monelle vielä tule mieleen muut tämän näyttävän kukan käyttömahdollisuudet. Euroopassa hyasintti on nimenomaan kevätkukka, jota käytetään kevätkaudella leikkokukkana, kukkapenkeissä ja ruukkuistutuksissa.

Hyasintteja saa keväällä upeissa väreissä, joita jouluna ei niinkään kaupoissa näe. Oma suosikkini tänä keväänä oli aprikoosin värinen ”Sweet Invitation”, jota yhdistin ruukkuistutuksissa kermanvaaleiden ja sinisten orvokkien, limenvihreiden sypressien ja murattien kanssa. Inspiroivaa, että perinteisten pääsiäiskukkien ja myöhemmin toukokuussa istutettavien orvokkien rinnalle on tullut – toivottavasti jäädäkseen, uusia vähemmän käytettyjä kukkia, jotka kestävät muutaman asteen hallan.

Ajatuksenani on ottaa sipulit talteen ruukuista ja istuttaa puutarhaan. Osan kokeilen säilyttää viileässä turpeessa ja istutan ulos vasta syksyllä, osan laitan kokeeksi heti penkkiin erilaisiin kasvupaikkoihin. Joulunakin ostetut hyasintit voi ottaa talteen kukinnan jälkeen, säilyttää viileässä ja istuttaa keväällä puutarhaan.

Vaikka olosuhteet Suomessa eivät ole hyasintille optimaaliset monivuotista ulkona kasvattamista ajatellen, yrittänyttä ei laiteta. Tuleva kukinta on hennompi, mutta jo ajatus hyasintin miellyttävästä tuoksusta puutarhassa saa yrittämään tämän vaateliaan sipulikukan menestymistä puutarhassa.

Puutarhurin vinkit hyasintin hoitoon puutarhassa

Kasvualustavaatimus: Vettä läpäisevä, ilmava maa, kalkittu multa. Hyasintti ei ole erityisen vaativa maan PH:n suhteen.

Istutussyvyys: Hyasintti istutetaan syvälle, jopa 20-25 cm syvyyteen.

Kasvupaikka: Mielellään aurinkoinen ja lämmin.

Jos olit onnekas ja kevätistutuksissasi oli käytetty hyasintteja, ota haaste vastaan ja kokeile kukkineiden sipuleiden istuttamista puutarhaan. Kokeileminen maksaa vain vaivan, mutta mahdollisesti palkitsee ensi keväänä upealla kukinnallaan ja ihanalla tuoksullaan.

– Tiina