Talvipuutarhan kasveja

Talvipuutarha

Saimme yhteydenoton syyskuussa 2020 uudelta asiakkaalta. 80-luvulla rakennettu talvipuutarha olisi uudistusta vailla. Innostuimme projektista heti, vaikkakaan emme vielä tuolloin arvanneet, että tulisimme kohtaamaan ammatillisia haasteita enemmän kuin tarpeeksi.

Katselmus paikan päällä osoitti, että kyseessä oli alunperin japanilaiseksi rakennettu talvipuutarha, joka ajan saatossa ja pienten uudistusten myötä oli muuttunut sekoitukseksi japanilaista puutarhaa, villiä viidakkoa ja välimerellistä puutarhaa. Viimeinen karppi vesialtaasta oli lähtenyt noin vuosi sitten. Nyt olisi juuri oikea uudistaa talvipuutarha ja tehdä siitä kohteen ylpeyden aihe.

Talvipuutarha suunniteltiin runsaaksi

Aloitimme luonnostelemaan uutta talvipuutarhaa ajatuksella, että puutarhan tulee olla runsas ja vehreä, mutta samalla avara, moniulotteinen ja mielenkiintoinen. Talvipuutarhaan on suora näkymä vieressä olevien neuvotteluhuoneiden ikkunoista. Halusimme, että näkymä aukeaa myös neuvotteluhuoneista ja tunnelma on aistittavissa sinne. Lähtötilannehan oli se, että kasvillisuus oli lähes peittänyt näkymän neuvotteluhuoneista talvipuutarhaan ja vaikutelma puutarhasta oli ahdas.

Kahdesta eri suunnitelmastamme asiakas valitsi perinteiseksi talvipuutarhaksi nimeämme version. Suunnittelimme tilaan paljon kukkivia kasveja; ihanasti tuoksuva pinkki kamelia, vaalean keltaiset kliiviat ja maata peittävät sinikukkaiset isotalviot tulisivat varmasti ihastuttamaan kukinnoillaan. Myös vanhanajan kukkiva kasvi, nuokkupapinkaura haluttiin mukaan talvipuutarhaan, johon oli tarve löytää talviajan viileässä viihtyviä kasveja.

Talvipuutarhan betoniseinustat eivät olleet erityisen kauniita, joten katse oli saatava hakeutumaan kauniiseen kasvillisuuteen. Halusimme ehdottomasti, että pienuudesta huolimatta puutarha ei olisi yhdellä vilkaisulla nähty, vaan erilaiset muodot, -värit ja kerroksellisuus saisi katseen viipymään kasvillisuudessa pidempään. Suunnittelimme kulmiin 3 m korkeat kolibrinkukat ja keskemmälle ilmavia kookkaita kentiapalmuja. Japanilaisessa puutarhassa keskiössä ollut vesiaihe polkuineen sai jäädä. Vettä siinä ei ole ainakaan toistaiseksi tarkoitus kierrättää, vaan se mahdollistaa kasvien hoitamisen helposti.

Ammatillisia haasteita

Suunnitelmaamme sopivien ja talvella viileissä olosuhteissa viihtyvien kasvien löytäminen ei suinkaan ollut projektin ainoa ammatillinen haaste. Toivoimme aluksi, että vanha katon rajassa kasvava kääpiöviikuna olisi voitu leikata ja säästää. Vanhan tuonenkielokasvuston ja bambujen poistaminen kokonaan säälitti myös, mutta järkeviä vaihtoehtoja ei ollut. Puutarhaan oli kotiutunut nimittäin myös useat eri tuholaiset, kuten vihannespunkki (Tetranychus urticae), villakilpikkä (Planococcus citri), kaunokilpikkä (Pseudococcus longispinus), oranssikilpikkä (Coccus hesperidum) ja oliivikilpikkä (Saissetia oleae), joista oli ehdottomasti päästävä eroon ennen uusien viherkasvien tuomista tilaan. Niinpä leikkasimme viikunan alas ja kaivoimme kaikki kasvit juurineen ylös. Osa kasveista oli liki 30 vuotta vanhoja, joten juuristo oli valtava. Samalla poistimme kunnon kerroksen vanhaa kasvualustaa. 80 h raivaamista, huh! Onneksi hommassa oli työntekijät, jotka innostuvat haasteista – mitä enemmän raivaamista, kaivamista ja kärräämistä, sitä hauskempaa!

Kun vanha kasvusto ja multa oli saatu ulos talvipuutarhasta, oli aika varmistaa, että myös viherkasvien tuholaiset varmasti häviävät. Tilan pintarakenteet ja kasvualustan tukikerros käsiteltiin kuumalla höyryllä. Tila pidettiin tyhjänä kaksi kuukautta ennen kuin kärräsimme sisään 6 kuutiota turpeetonta kookospohjaista kasvualustaa.

Sitten vain odoteltiin päivän pitenemistä ja lämpötilan nousua talvipuutarhassa, jotta päästäisiin viimeiseen ja palkitsevaan vaiheeseen, nimittäin istuttamaan uusia kasveja.

Talvipuutarha sai uudet kasvit maaliskuussa 2021

Maaliskuussa, viikolla 10, saapui kuorma kasveja Hollannista. Pääsimme vihdoin asettelemaan kasvit suunnittelemiimme paikkoihin. Viime hetken muokkauksia suunnitelmiin tehtiin vain vähän. Hyvän kasvitoimittajan ansiosta löysimme lähes kaikki suunnittelemamme kasvit, vain valkokukkaisen kamelian istuttaminen jää syksyyn.

Pinkkikukkainen kamelia availee ensimmäisiä nuppujaan. Kukkien tuoksu toivottaa tulijan tervetulleeksi uusittuun puutarhaan. Me olemme tyytyväisiä. Projekti oli mielenkiintoinen ja lopputulos on juuri sellainen kuin suunnittelimme. Nyt hoidamme puutarhan hyvin ja varmistamme kasvien kasvuun lähdön. Ja biologisten torjuntaeliöiden armeija saa ennaltaehkäisevästi pitää huolen siitä, että kutsumattomia vieraita ei ilmaannu.

Talvipuutarha

 

Vihersisustus Hetki toteuttaa kaikenkokoisia vihersisustusprojekteja ammattitaidolla aina suunnittelun ensihetkistä toteutuksen viimeistelyyn asti. Huoltosopimuksemme takaa sen, että kasvien hyvinvoinnista huolehditaan ammattilaisten ottein. Tutustu palveluihimme tästä. Kuvia projekteistamme löytyy Instagramista.

-Tiina